A Hamoni® Harmonizer kiegyensúlyozottá és nyugodttá teszi a tanulókat és a tanárokat egy nyelviskolában, holott az iskola előtt egy építési telken mobil átjátszó torony van.*
M.G. asszony vásárló – 79336 Herbolzheim

G. tanárnő egy nyelviskolát vezet, és aggódni kezdett, mivel közvetlen az iskola előtt egy mobil-bázisállomás épült. 2016 februárjában vették fel a kapcsolatot velünk, mert mind a tanárok, mind a diákok nyugtalanok lettek. Ez esélyt adott a Harmonizernek, hogy bizonyítson az iskolában. Alig egy héttel később visszajelzést kaptunk, amelyben lelkesen számoltak be a készülék hatásáról a különböző korú embereknél, ami nagy öröm volt számunkra.

Re.: Köszönjük! – Több szórólapot kérünk!

„Kedves Hamoni csapat,

Már körülbelül egy hete van nálunk a Harmonizer készülék, és meg kell mondanom, hogy valóban úgy érzem, hogy az első naptól nyugtató és jótékony hatása van. Minden nap itt vagyunk az iskolában egy mobil-bázisállomással az ajtónk előtt…

Még a gyermekvédelmi programban résztvevő gyerekek is sokkal kiegyensúlyozottabbak és nyugodtabbak, ilyen még soha nem volt.

Szeretnék többet tudni a készülék hatásmódjáról, és legyen szíves több szórólapot és prospektust küldeni, mert én szívesen ajánlom ezt a készüléket több embernek is az iskolánkban.

Előre is köszönöm, üdvözlettel,

M. G.“

Megjegyzéseink:

1) „…egy mobil mobil-bázisállomással az ajtónk előtt…“ A lakások közvetlen közelében levő mobil-átjátszótornyok problémájával fordulnak hozzánk leggyakrabban az ügyfelek. Eddig még soha nem találkoztunk olyan esettel, ahol jogilag túllépték volna a sugárterhelést, még akkor sem, ha több antenna is volt a közelben. Véleményünk szerint egyrészt, a határértékek nyilvánvalóan túl magasak. Másrészt viszont próbálják korlátozni a káros mechanizmusokat. Azt feltételezzük, hogy ez a sugárzás élőszövet felmelegedést okoz, és ezzel árt nekünk.

Ez az elképzelés tudományosan tarthatatlan, mert figyelmen kívül hagyja a legfontosabbat az úgynevezett atermikus (nem termikus) sugárzás hatásait. A különböző betegségekkel küszködő vásárlóink tapasztalatai szerint, betegségük okozója, vagy legalábbis súlyosbítója valamelyik sugárzás. Ez mindenképpen a sugárzási határérték túllépését jelzi.

2) „Még a gyermekvédelmi programban résztvevő gyerekek is sokkal kiegyensúlyozottabbak…“ A „hiperaktív gyermek” problémája jól ismert mindenki számára. Messze áll tőlünk, hogy elhamarkodott kijelentést tegyünk arra vonatkozóan, hogy a gyerekek nyugtalanságát a sugárterhelés okozza. Legyünk óvatosak, amikor összefüggéseket keresünk. Mint azt bizonyára tudják, az ADHD diagnózis (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) a gyermekeknél robbanásszerűen megnőtt az elmúlt években. Az orvosok szerint ez egyszerűen egy „öröm diagnózis” és ma ez nem tekinthető betegségnek (kulcsszó: „divatos diagnózis”), ez azonban nem mindig látható. Mindazonáltal gyakran megfigyelhető, hogy a sugárterhelés belső nyugtalanságot okoz, mind a gyermekeknél és a felnőtteknél. Ez nem meglepő, de a megnövekedett sugárterhelés hatására (akár elektromágneses vagy geopatikus terhelés) testünk stressz terhelése is nő, ahogyan azt a szívfrekvencia variabilitás teszt vizsgálat is mutatja. Ez a stressz számos súlyos betegséget okozhat a testünkben (lásd részletesen 3.Készülék-teszt fejezetben), de gyakran pszichológiai szinten is.

3) A belső nyugtalanság a stressz gyakori mentális megnyilvánulása, de az interperszonális kapcsolatokra is hatással van. Erre példa, egyik ügyfelünk visszajelzése K. D. asszony az Egyesült Királyságból, ahol a szomszédok már használatba vették a Harmonizert és észrevehetően kevésbé ingerültek. A családtagok, kollégák, szomszédok közötti kapcsolati problémákkal eddig nem foglalkoztunk. Gyakran halljuk a vásárlóinktól, hogy nagymértékben javultak az interperszonális kapcsolataik azáltal, hogy a Harmonizert használják. A szorongás és a stressz befolyásolja az együttműködést, mert rosszabbul viseljük a konfliktusokat, vagy irritálnak dolgok, amelyeket nem tudunk figyelmen kívül hagyni, ez természetes.

Schüler verwenden Smartphones und Tablets während Schulpause Tipikus jelenet az iskolai szünetben: Az iskolák túlnyomó többségében nincs mobiltelefon tilalom, leginkább azért, mert a tanulók képviselői ellenzik. A szolgáltató gyakran biztosít wifi elérhetőséget egyrészt kényelmi okokból, másrészt hogy megtartsák a telefonszámlát fizető tanárokat és a diákokat. A mobiltelefonok sugárterhelése az osztályban jelentős probléma (már szinte az összes okostelefon).

Egy bajor középiskolai tanár ügyfelünk azt mondta nekünk, hogy tapasztalata szerint a diákok kétharmadának van mobiltelefonja. Bár ezek általában néma üzemmódban vannak az osztályban, ez még nem jelenti azt, hogy ne sugároznának. Ennek az az oka, hogy az okostelefonok akkor is működnek. Ez azért van így, hogy a telepített alkalmazások, folyamatosan alkalmasak legyenek az adatok fogadására, akkor is, ha néma üzemmódban vannak, úgymint az üzenetek, a Facebook vagy a WhatsApp.

Technikai szempontból, egy átlagos osztályban a mobiltelefonok miatt, körülbelül 20 mikrohullámú állomás van nagyon kis helyen. Ez annyiban nagy probléma, mert ezek az állomások nagyon közel vannak a diákokhoz (a zsebben vagy a táskában), valamint a terhelés több órán keresztül van jelen. Ha a metrón utazunk, akkor is hasonló hatása van a kisebb hely miatt, de ott ez a hatás rövidebb ideig tart.

Nem csoda hát, hogy sok a tanár ügyfelünk, akik közül néhányan a Harmonizert (diszkréten elrejtve egy zacskóba), beviszik az osztályterembe.

M.G. asszony tapasztalata (az eredeti e-mail)

„Még a gyermekvédelmi programban résztvevő gyerekek is sokkal kiegyensúlyozottabbak és nyugodtabbak, ilyen még soha nem volt.“

M.G. asszony

Mobilfunkantenne

A jogi szabályozásban 2 komoly hiányosság van a sugárterhelés határértékével kapcsolatban: Először is, ezek túlságosan magasak, másodszor a rádiófrekvenciás sugárzásnak csak a termikus hatását szabályozza. Ez azt feltételezi, hogy a test szöveteit érő hő az egyetlen káros hatása. De már régóta ismert, az ún. atermikus hatás, azaz nem a hő sugárzása, és ez esetenként sokkal inkább káros, mint a hőhatás.

Az autóforgalom analógiájára illusztráljuk a második problémát, a környezeti stresszt. Az autóvezetés egyebek között két fontos terhet ró a szervezetre: a zaj- és a környezetszennyezést. A mobilsugárzás jogi szabályozása, amely kizárólag a hőhatást korlátozza, olyan mintha csak a zajszintet szabályoznánk az autóknál, és azt gondolnánk, hogy ezzel automatikusan megoldottuk vele a környezetszennyezést is. Ez persze teljes képtelenség, de jelenleg a mobil-határértékekkel pontosan ez a helyzet.

Az üzletpolitikának ezt a dilemmáját pontosan értjük: Egyrészt azt akarják, hogy védjék a lakosság egészségét, másrészt viszont elegendő munkahelyet akarnak biztosítani. Ez teljesen összeférhetetlen a mobil átjátszó tornyokkal, mert nagy a valószínűsége, hogy káros, ellenben erős a gazdasági jelentősége. Korlátokat szabnak, ez az egyetlen módja, hogy kissé enyhüljön a dilemma. Azonban ezeknek csak akkor van értelme, ha ésszerűen vannak beállítva, de úgy tűnik, jelenleg nem ez a helyzet.


A sugárterhelés erőssége függ az adótornyok távolságától (kattintson a képre a részletekért) Épületbiológusok a következő szabályt alkalmazzák a stressz erősség meghatározására: a házak 400 méteren belüli távolságra nagyon erős a stressz, a 400 méter és 1000 méter közötti távolságot tekintik mérsékelt kockázatnak, és az 1 km-en túli ártalmatlan.

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a távolság, hanem a függőleges elhelyezkedés is befolyásolja a lakásban a terhelést. A mobil rádió-antennának van egy úgynevezett sugárzási profilja, vagyis nem sugároznak minden irányban egyformán. Általános szabály, hogy az antenna magasságában a legmagasabb a terhelés és a talaj közelében a leggyengébb. A pontos sugárzási profil általában bunkó alakú, antennáról antennára eltér, attól függ, hogy milyen földrajzi területet „sugároznak be” a mobil átjátszó-torony cellában.

Unruhiges Kind in Schulklasse

A gyerekek nyugtalanságának különböző okai lehetnek, de minden esetben az okok mélyére kell ásnunk. Az elektroszmog, mint fő tényező okolható a szorongás kialakulásában. Ugyanakkor fontos kiemelni az egyik lehetséges okként a tudatlanságot, ugyanis gyakran az érintett szülők vagy a tanárok ezt egyáltalán nem veszik figyelembe.

Az elektromágneses szennyezés és a geopatikus stressz (földsugárzás) okozta, nyugtalanság nem korlátozódik csak a gyerekekre. Ez a probléma jelentkezik a felnőtteknél és az állatoknál is (gyakori a kutyáknál).