Mi az elektroszmog?
Áttekintés

Az elektroszmog egy olyan jelenség, amely az elmúlt 25 évben óriási jelentőséget nyert életterünkben. Természetesen már régebben is ki voltunk téve elektromágneses mezőknek, de azok más természetűek voltak.

1) Alacsony frekvenciájú váltakozó elektromágneses mezők

A 19. század végén a villamosítás az ipari országokban elsősorban az ún. rendkívül alacsony frekvenciával volt „terhelhető” (most 50 Hz Európában, az USA-ban 60 Hz). Ezek a mezők évről-évre egyre jobban terhelik a testünket, mert egyre több energiát igényel a gazdasági növekedés.

Itt azokról az elektromágneses mezőkről beszélünk, amelyek energia átviteli átalakítók (nagyfeszültségű vezetékek, normál felsővezetékek, áramellátási vezetékek a háztartásban, transzformátor állomás, mobiltelefon töltő) vagy az energiafogyasztás az iparban, a közlekedésben, irodai vagy a magánéletben, például, a főzés, világítás, vagy tévé nézés.

Sok ember még nem szerzett tudomást, a sokat emlegetett (és a kormány által támogatott) elektromos autók forradalmáról. A meghajtás átalakulása hatására az alacsony frekvenciájú mezők egyre jobban elterjednek. Ez jelenleg még nem érzékelhető, mivel az elektromos járművek aránya elenyészően kicsi. De ezek a járművek hamarosan olcsóbbak és könnyebben elérhetőek lesznek, továbbá szükség lesz a feltöltésükre, méghozzá napi szinten. Egy gyors számítás azt mutatja, hogy a már meglévő elektromos hálózatok ezt a terhet már nem viselik el, és nagyban fejleszteni kell, hogy megbirkózzanak a lényegesen nagyobb áramfelhasználással.

Hochspannungsleitung in Bayern A képen egy bajorországi nagyfeszültségű vezeték látható, amely úgynevezett alacsony frekvenciájú váltakozó mezőket generál. Az „információs kor” elektromágneses szennyezésének fő forrása.

Különösen Németországban van szükség jelentős hálózati fejlesztésre, a megújuló energia forradalom miatt. Ennek ugyan semmi köze az elektromos autók igényeihez, viszont tény, hogy az a hely, ahol a megújuló energia keletkezett, távol eshet onnan, ahol azt felhasználják. Például a szélenergia Észak-Németországból származik, de az iparban gazdag déli országrészben van rá szükség, például az autóiparban. Ezért új energia-távvezetékekre van szükség, ami érthető, hogy nagyon ellentmondásos a lakosság körében.

2) Nagyfrekvenciás elektromágneses mezők: mikrohullámú sugárzás

Az 1990-es években két technológiai forradalom is lezajlott. Ez megváltoztatta nemcsak az életünket, de egy új, idáig teljesen ismeretlen mértékű nagyfrekvenciás elektromágneses sugárzás is keletkezett. Ezek egyike volt a mobiltelefon-technológia, a másik pedig az internet, amelyet ma már folyamatosan használunk leginkább wifin keresztül.

2007-ben jelentek meg az első okostelefonok (Apple iPhone). Ekkor felzárkózott egymáshoz két technológia: az internetet elkezdtük mobilokon is használni. A további fejlődést azóta ismerjük. Berobbant a smartphone használat, valamint más mobil eszközök, mint például a tabletek, amelyek olyan elterjedtek lettek, hogy ma a felhasználók többsége ilyen készülékeken keresztül használja az internetet.

Gyakorlatilag mára az emberek magukkal hordoznak egy vagy több mikrohullámmal működő eszközt, amelyek egész nap a szervezetük közelében vannak. A mobiltelefon társaságoknak egyre több sugárzó berendezést kell működtetniük, hogy ki tudják szolgálni ezeket a hálózati eszközöket. Ezáltal egy osztályban, egy vonaton, egy bevásárló központban, irodákban vagy normál lakóházakban az egyedi adó-vevők által felszámított mikrohullámú sugárzás erőssé vált.

Ez a technológiai forradalom az orvosok szerint a
„legnagyobb átfogó orvosi kísérlet az emberiség történetében”.

Ein Potpourri an Bildern aus dem Informationszeitalter Az információs kor képei.

Tévedés ne essék: Mi magunk csak mérsékelt felhasználói vagyunk mindezen technológiáknak és természetesen az előnyeit használjuk az életünkben. A teljes lemondás nyilvánvalóan irreális, és korlátozná az életünket. De mostanra a mögöttes ipar már sokkal fontosabbá vált a gazdaság számára. Azonban nagyon is lehetséges és ésszerűnek mondható egy megfontoltabb, óvatosabb felhasználása a technológiának.

Rendszeresen kapunk hívásokat, aggódó anyáktól, hogy terhes lányaik csupasz hasán van a tablet, a laptop vagy az okostelefon. Ezekből a leányokból hiányzik az a tudatosság, amely megköveteli a felelős felhasználását a technológiának. Természetesen nem moralisták vagyunk, sokkal inkább objektíven akarunk tájékoztatni és remélhetőleg adunk egy lendületet a helyes irányba. Ugyanis, ha a gyermek a gondatlanság miatt károsodást szenved, az nem csak keserűség az édesanyának, hanem mélységes bűntudat is.

Zahnbürste mit Bluetooth-Verbindung

Az elektroszmog elkerülése egyszerű
a vásárlás megválasztásával. Ma egyre több terméket kínálnak, amely elektromágneses szennyezést okoz, anélkül, hogy bármi haszna lenne. Kiváló példa erre a bluetooth vezeték nélküli elektromos fogkefe.

Persze érthető, hogy a termelők, egy új üzleti területen akarnak nyitni: a rádiós technológia területén. Így az elektromágneses szennyezést a termékekbe csomagolja, amely elkerülhető lenne. A felelős fogyasztó viszont jól választ, és tájékozódik.

iPhone und iPad

A mobil internet forradalom két ikonikus darabja: az iPhone (jobbra) és iPad (balra), az Apple-től.

Kabelstränge und Elektrosmog in einem PKW

Elektroszmog az autóban
Sokan nem tudják, hogy bizonyos helyeken különösen erős elektromágneses szennyezésnek vannak kitéve. Az egyik ilyen hely az autónk. A jelenleg kapható új autók több kilométer kábelt tartalmaznak, sokszor többet, mint egy családi ház. A fenti kép csak részleges betekintést nyújt a vezetékekről.

Itt még nem az elektromos autókról vagy az önjáró járművekről beszélünk, hanem a hétköznapi benzin vagy dízel autókról. Egyes modellek között jelentősen eltérő terhelésbeli különbségeket mértünk. Nem lehet általában kijelenteni, hogy az elektroszmog szempontjából az egyik gyártó jobb lenne, mint a másik.

Érdekes, de igaz: minél drágább az autó, annál nagyobb az esélye a magas terhelésnek. Ennek oka, hogy a drágább járművek, több elektronikus kiegészítő berendezéssel vannak ellátva.