Még egy titokzatos eset Nagy-Britanniából*
K.D. Asszony – Bath, Somerset grófság, Nagy-Britannia

Nagy-Britanniában jól ismert, hogy számos kastélyról, azt mondják, hogy kísértetjárta. Egy kísértetet, vagy valami hasonlót tapasztalt K. D. ügyfelünk. Az átélt élmény neki, nagyon is valóságos volt: Hosszú ideig egy nagyon magas frekvenciájú hangot hallott.

Eddig semmi szokatlan számunkra: „Ez olyan fülzúgás szerű,” volt az első reakció. De az volt az érdekes, hogy nem csak D. asszony hallotta a hangot. Sok más lakó is beszámolt a titokzatos magas hangról a híres Bath-ban, amely az egyik legszebb és legélhetőbb város Angliában. Úgy tűnt, látszólag véletlenszerűen, csak a város bizonyos területein, és csak egy része hallotta a lakosságnak. Ugyanakkor a másik része nem hallott semmit, annak ellenére, hogy ugyanott élt, mint akiket érintett. A helyi sajtó vetette fel a témát, és különböző elméleteket gyártottak a jelenség eredetére.

Bild der Stadt Bath

Minden percben a feltételezett hang forrását keresték. Hiába. D. asszony azt gyanította, hogy a probléma az elektromos rendszerből ered. Ezért a helyi energiaszolgáltató társasághoz fordult. A cég nagy erőfeszítést tett a probléma megoldására. Minden elektromos berendezést átvizsgáltak – eredmény nélkül. Ekkor logikus lépés következett: Ha D. asszony érzékelhető, bosszantó hangot hall, akkor ez fizikailag mérhető lesz.

Az ügyfél házában ezért bonyolult hang mérést végeztek. A hangnyomást percenként mérték széles frekvenciatartományban, és több napon át rögzítették. Ezeket az adatokat azután részletesen elemezték annak meghatározására, hogy az adott frekvenciatartományban (arányok az egyes frekvenciák között teljes hangnyomásban) milyen rendellenesség volt. De most sem, semmi kóros. D. asszony továbbított nekünk minden mérési adatot, és az értékelési jegyzőkönyvet, a cég rendes munkát végzett, ingyenes ügyfélszolgálattal.

De a vizsgálat sorozat után D. asszony és néhány szomszéd ismét érzékelték ezt a bosszantó hangot! Ha ez most egy kicsit zavaros, akkor ez így van rendjén, mert nekünk is az volt. Így azt gondolták, hogy abban az esetben, ha hang, nem mérhető, akkor az igazán nem is létezik. Ennek ellenére sok ember állította, így volt, „hallottam”. A Tinnitus csak egyéni problémaként ismert. Az az ötlet, hogy itt egyfajta kollektív „tömeges fülzúgás” történt, abszurdnak tűnt.

D. asszony nagyon elszánt volt, és nekilátott, hogy lefordítsák a honlapunkat angolra, mielőtt kapcsolatba lép velünk. Egy hosszú telefonbeszélgetés alkalmával, tanácsot kért tőlünk, de nem fűzött hozzá sok reményt. Meg lehet próbálni a Harmonizer készüléket, de mivel a rendelkezésünkre álló információ nagyon kevés, ezért csak a sötétben tapogatóztunk. D. asszony megrendelte a készüléket, és 2015.10.03-án írt nekünk, egy nappal az érkezés után:

Subj.: Hamoni Arrived

„Hi Manfred
I am pleased to say the Hamoni Harmonizer has arrived. I put it on the floor between the old Apple Mac which is never turned on and the old tv I watch dvds on. Somebody somewhere can laugh, but I really felt better, the top of my head felt better. The noise did not bother me as it had last night and it‘s not bothering me this morning. I certainly feel more relaxed. I can update you in a month or so. I feel happy to have purchased the little box. Thank you.
Best wishes from K.“

Nem mindenki beszél angolul, ezért itt a magyar fordítás:

Re.: a Hamoni megérkezett

„Hello Manfred,
Örömmel értesítelek, hogy a Hamoni Harmonizer megérkezett. Letettem a földre a régi Apple Mac (ami soha nincs bekapcsolva) és egy régi tv közé, amin DVD-ket szoktam nézni. Lehet, hogy kinevetnek, de úgy érzem, tényleg jobb. Jobb érzés a fejemnek. A zaj nem zavar, ahogy eddig, már tegnap este és ma reggel sem zavart. Határozottan kipihentebbnek érzem magam. Egy hónap múlva jelentkezem további tapasztalataimmal. Örülök, hogy megvettem ezt a kis dobozt. Köszönöm.
Üdvözlettel K.“

D. asszony 2015.12.14-én írta nekünk:

Subj.: Update

„Hi Manfred Meanwhile…
The Harmoni is very welcome here, I have noted a particular reduction in disturbance at a subtle level. My neighbours who both are very sensitive and highly strung, are also notably calmer in themselves I would say.
Best wishes from K.“

Magyarra fordítva:

Re.: Frissítés

„Hello Manfred Időközben…
A Hamoni számomra nagy örömet okoz, főleg, hogy azt tapasztalom, hogy a kellemetlenséget valamilyen szinten csökkentette. Mindkét szomszédom nagyon érzékeny és feszült volt, de most észrevehetően nyugodtabbak.
Üdvözlettel K.“

Megjegyzésünk és hipotézisünk:

Természetesen nagyon örülünk, hogy D. asszonynak a Harmonizer tudott segíteni. Azonban még mindig fennáll a kérdés, hogy miért van Bath-ban egyfajta „tömeges fülzúgás”. K. asszony beszámolója szerint, a problémát a Harmonizer megoldotta. Nemrégiben az újság megírta, hogy a város többi részén újra megjelent a különös hang.

Hipotézisünk: Bath híres római fürdő Angliában, amelyet egyetlen természetes hőforrás táplál. A város a termálforrás fölött fekszik. Ezért elképzelhető, hogy egy széles körben kiterjedt vízér szennyezéssel van dolgunk. Ez megmagyarázza, hogy miért szenved olyan sok ember együttesen a fülzúgástól, ami gyakran jellemző tünete a geopatikus stressznek.

Die römischen Bäder von Bath bei Nacht
A gyönyörű, jó állapotban fennmaradt római fürdő Bath városában éjjel

„Lehet, hogy kinevetnek, de úgy érzem, tényleg jobb. Jobb érzés a fejemnek… Örülök, hogy megvettem ezt a kis dobozt. Köszönöm.“

K.D. asszony


Bath városa Anglia délnyugati részén található, az ún. Cotswolds festői dombjai déli lejtőin, Somerset megyében. A város mágnesként vonzza a turistákat, ahol többek között szépen megőrzött történelmi épületek és római fürdők láthatóak. A következő nagyváros Bristol, a kikötő város, amely Bath-tól mintegy 25 km távolságra nyugatra fekszik.

Fluß Avon fließt durch Bath

Az Avon folyó viszi a termálforrást is, ezzel hozzájárul geopatikus vízér stresszhez Bath-ban. Ez átfolyik a városon és Bristolnál folyik az Antlanti óceánba. 1970-től rendszeresen elárasztotta a város központját, amíg az árvízvédelem nem tett intézkedéseket.

Römische Bäder bei Tag

A római fürdőkről nevezték el a várost. Bath az egyetlen természetes termálvizes forrással büszkélkedhet Angliában, amely már a kelta időkben is ismert volt. Sulis, a kelta Istennő gyógyításnak szentelte magát. A rómaiak a város fürdő létesítményét i.sz. 43-ban „Aquae Sulis” néven építették. Nagy fellendülést a 16. század vége hozott, amikor gyógyfürdő-városként vonzotta az arisztokráciát és híres művészeket inspirált.

A 19. században az ismert európai üdülőhelyeknek népszerűsége visszaesett, úgymint Baden-Baden, Marienbad és Spa. Még ma is lehet fürdeni a meleg forrásvízben. A város a melegvíz-forrásra épült.

Első visszajelzés K. D.-től

Első visszajelzés K. D.-től

Második visszajelzés K. D.-től

Második visszajelzés K. D.-től